Dobrodošli

Akonkagua ponuja liofilizirana živila in storitve liofilizacije.

Liofilizacija je postopek, s katerim iz živil odstranimo vodo. Živila se ohranijo, ne da bi se poškodovala njihova struktura, izgubil okus, vitamini, antioksidanti in encimi. Ko živilom odstranimo vodo, ta postanejo lahka in se dlje ohranijo sveža.

Liofilizirano sadje in zelenjavo lahko uporabite kot zdrave prigrizke doma, v pisarni ali v naravi. Tako pripravljena hrana je idealna za vse starosti, ker ne vsebuje dodanih sladkorjev in barvil, okusi pa zaradi samega postopka ostanejo naravni in bolj poudarjeni.

Liofilizirano sadje lahko zmeljete v prah in ga uporabite kot naravno barvilo ali kot dodatke za okus v pecivih, makronih ali kremah. Prav tako so liofilizirane začimbe odličen dodatek pri kuhanju.

Lahko nam tudi prinesete svojo najljubšo hrano in jo liofilizirate pri nas, ter jo vzamete sabo na izlet ali spravite kot ozimnico. Ko jo želite zaužiti, ji dodate le toplo vodo.

Liofilizacija… kaj je to?

Sušenje z zamrzovanjem (liofilizacija ali zamrznjeno sušenje) je odličen način za ohranjanje vseh vrst živil in ohranjanje večine njihovih lastnosti in hranilnih vrednosti. Voda se odstrani iz hrane, ne da bi se pri tem poškodovala njena struktura, saj celoten postopek poteka v nizkem temperaturnem območju s pomočjo vakuuma.

Ko zamrznjeno sušimo hrano, se ta podvrže sublimaciji, pri kateri zamrznjena voda izhlapi neposredno iz ledu v vodno paro, ne da bi šla skozi tekočo fazo, pri čemer iz hrane odstrani več kot 99% vlage.

Na ta način lahko hranite dragocene izdelke, ki jih imate na voljo tudi izven sezone (jagode in sadje, cvetje in zelišča, tartufi, divji šparglji itd.). Vrednost liofilizacije presega zgolj konzerviranje, saj jo je mogoče uporabiti na več različnih in igrivih načinov:

  • Prav tako lahko jedem in sladicam ponudi zanimive teksture, barve in intenzivnost.
  • Nekatere sestavine je najbolje uporabiti, ne da bi jih ponovno hidrirali in enostavno uživamo v njihovi “hrustljavosti”, druge pa lahko enostavno rehidriramo, da jih vrnemo v prvotno stanje ali pa vključimo v druge jedi.
  • Priloge je mogoče enostavno vnaprej pripraviti in jih shraniti, kar vam bo prihranilo čas ob okraševanju in postrežbi jedi. Vaši gostje bodo presenečeni!
  • Praškaste ali mlete sestavine lahko potresemo po vrhu in tako dodamo okus, teksturo in barvo.
  • Vključimo jih lahko tudi v katero koli omako, pecivo ali sladico (testo, kreme, sladoledi, pene, čokolade, paštete, surove marmelade itd.). Nekatere sladke sestavine, na primer kaki, so pokazale odlične rezultate pri nadomeščanju sladkorja v sladicah in pecivu.
  • Zamrznjeno posušene sestavine dajo smoothijem in koktajlom bogastvo okusov.
  • Sestavine lahko prežamete in kombinirate na nenavadne načine: z mariniranjem in poznejšim zamrznjenim sušenjem lahko tekočino vtisnete v trdno snov: čaji, vina, žgane pijače itd. Lahko pustijo nepozaben pečat na sadju, pecivu, sirih in še marsičem.
  • V nasprotju z navedenim lahko tudi zamrznjeno posušeno hrano namočite v tekočino, ki ni voda.
  • Niste omejeni s sadjem in zelenjavo: deluje tudi pri večini mesa in mlečnih izdelkov kakor tudi gob.
  • Priprava hrane astronavtov in alpinistov nas je tudi naučila, da je tudi zapletene jedi mogoče zamrznjeno posušiti. V kontekstu restavracije je mogoče raziskovati na številne kreativne načine.

Možnosti je še veliko več, a o teh stvareh raje govorim v kuhinji… Za vaše potrebe lahko oblikujemo inovativne rešitve in vedno smo odprti za nove ideje!

 

Top
0