Sadje

Medtem, ko je sveže sadje očitno idealna izbira, je zamrznjeno sušeno sadje pravzaprav vaša naslednja najboljša izbira, ko govorimo o prehrani. Pravzaprav so zamrznjeno sušeni plodovi pogosto bolj bogati s hranili kot njihovi sveži sorodniki, ker jih pobiramo med sezono in takoj zamrznjeno posušimo ter tako ohranimo vsa jnihova koristna hranila.
Še več, v primerjavi s suhim sadjem, ki s preprosto dehidracijo odstrani le približno 75-95% vlage, kar pa je povezano z izgubo vitaminov A in C, riboflavina in niacina. Zmrznjeno sušeno po drugi strani ohrani večino svojih hranil, vlaknin in vitamina C, saj se vlaknine nahajajo v celičnih stenah in lupini sadja, vitamin C pa je vodotopen in se hitro razgradi. Poleg tega je zmrznjeno sušeno sadje bogato z naravno aromo, zato ga ni treba posipati z dodatki ali dodatnim sladkorjem, da bi ugodili vašim brbončicam.
Naše zamrznjeno sušeno sadje lahko pojemo takoj kot zdrav prigrizek ali pa ga uporabimo na več različnih načinov:

• Prav tako lahko jedem in sladicam ponudi zanimive teksture, barve in intenzivnost.
• Nekatere sestavine je najbolje uporabiti, ne da bi jih ponovno hidrirali in enostavno uživamo v njihovi “hrustljavosti”, druge pa lahko enostavno rehidriramo, da jih vrnemo v prvotno stanje ali pa vključimo v druge jedi.
• Priloge je mogoče enostavno vnaprej pripraviti in jih shraniti, kar vam bo prihranilo čas ob okraševanju in postrežbi jedi. Vaši gostje bodo presenečeni!
• Praškaste ali mlete sestavine lahko potresemo po vrhu in tako dodamo okus, teksturo in barvo.
• Vključimo jih lahko tudi v katero koli omako, pecivo ali sladico (testo, kreme, sladoledi, pene, čokolade, paštete, surove marmelade itd.). Nekatere sladke sestavine, na primer kaki, so pokazale odlične rezultate pri nadomeščanju sladkorja v sladicah in pecivu.
• Zamrznjeno posušene sestavine dajo smoothijem in koktajlom bogastvo okusov.
• Sestavine lahko prežamete in kombinirate na nenavadne načine: z mariniranjem in poznejšim zamrznjenim sušenjem lahko tekočino vtisnete v trdno snov: čaji, vina, žgane pijače itd. Lahko pustijo nepozaben pečat na sadju, pecivu, sirih in še marsičem.
• V nasprotju z navedenim lahko tudi zamrznjeno posušeno hrano namočite v tekočino, ki ni voda.


Top